Pokus
Výtvarný kroužek
Hra 1 Řecko
Hra Opava
Ada 1
Ada 2
Avi 1
Avi 2
Bonus

  • Úvod
  • Školní projekty
  • NAPUSŤ a NEVYPUSŤ aneb Pečuj o svou duši 2021
  • LEDEN - téma: ZDRAVÁ STRAVA

Nový rok a nový měsíc. Pro někoho je to možná měsíc nových výzev či plnění novoročních předsevzetí. V naší škole je to díky projektu NAPUSŤ a NEVYPUŠT aneb Pečuj o svou duši podpořenému dotací Moravskoslezského kraje měsíc zasvěcený ZDRAVÉ STRAVĚ. A proč právě zdravé stravě? Po zimním období je potřeba doplnit potřebné živiny a prospěšné látky do těla, povzbudit tělo i mysl, podpořit zdraví a imunitu. A nejen to! Že má zdravé stravování a vyvážený jídelníček pozitivní vliv na tělesné zdraví a fyzickou kondici, to je obecně dobře známá věc. Stejně tak ale správná a vyvážená strava dokáže zázraky s naší psychikou!

Víte, že správnými potravinami můžete zlepšit například svou náladu? Anebo povzbudit výkonnost našeho mozku? Věděli jste, že jídlo dokáže ovlivnit naši pozornost a paměť?

O příznivých účincích zdravé stravy na psychickou pohodu a celkové duševní zdraví jsme si se žáky 2. stupně povídali v rámci tematických workshopů. Věnovali jsme čas diskuzi o tom, jaký vztah ke zdravé stravě naši žáci mají a co pro ně vůbec znamená zdravá a vyvážená strava. Povídali jsme si také o tom, proč je v dnešní době tak těžké dodržovat zdravé stravování a jak můžeme "vybírat chytře," co svému tělu dopřáváme. Hlavní myšlenkou celého workshopu, kterou jsme žákům chtěli předat, bylo: "Přemýšlím nad tím, co jím." V rámci workshopů jsme také nakousli téma různých stravovacím stylů a důkladněji jsme se pozastavili u vlivu stravy na naše duševní zdraví. Představili jsme si, jakými potravinami můžeme podpořit fungování našeho mozku a psychické rovnováhy ("brain food") a naopak, jaké negativní dopady má špatné, nevyvážené stravování či diety na naše psychické zdraví. Žákům jsme téma zpestřili ochutnávkou různých oříšků a semínek. V závěru workshopu jsme si povídali o tématu, co když našemu tělu něco chybí, případně něčeho nadbývá - tedy oblasti zdravotních a psychických obtíží spojených se stravováním (např. obezita, poruchy příjmu potravy...).


ČTVRTÁ VÝZVA ZNÁ SVÉ POKOŘITELE!

Lednová výzva byla v zajetí chuti a pestré stravy. A nebyla ani tak jednoduchá, jak by se mohla na první pohled zdát! Úkolem bylo vybrat si jeden den a během něj si připravit pět chodů jídel (snídaně, dopolední svačinka, oběd, odpolední svačinka, večeře) složených ze zdravých potravin, tedy naplňující parametry zdravé a vyvážené stravy. Přesto se našli čtyři žáci, kteří se této výzvy nezalekli a úspěšně ji splnili. Všechny jsme odměnili a ke splnění výzvy jim gratulujeme!



Projekt je podpořen dotačním programem Moravskoslezského kraje



Zajímavé odkazy:

Soubory ke stažení